Til Succes Online Summit 2017 i Aarhus fortalte jeg de over 1000 deltagere, hvorfor de skulle droppe at annoncere via Boost-knappen og i stedet anvende Facebooks mere avancerede annonceværktøjer med henblik på at få mere ud af deres annoncekroner.

Sådan forholder det sig stadig – for hvis man som virksomhed vil omsætte sit markedsføringsbudget til reelle forretningsresultater såsom leads (f.eks. nyhedsbrevsmodtagere) og konverteringer (f.eks. salg på en webshop eller tilmeldinger til et webinar), så er Boost-funktionen som oftest ikke det rette valg.

Med det sagt så er Boost-funktionen et fint værktøj til annoncering, hvis man blot ønsker at engagere flere mennesker inden for en given målgruppe i et opslag, man har slået op på sin Facebookside. F.eks. kan man med Boost-funktionen sagtens annoncere et opslag ud til sine likes – eller dem, der har besøgt ens website – for derved at engagere flere, relevante mennesker omkring det.

Hvis du googler Facebook Boost, vil du finde en masse artikler skrevet af bureauer, som fraråder brugen af Boost-funktionen. Som oftest er argumenterne herfor dog vage og i flere tilfælde direkte usande. De er opfundet for at overbevise “den lille iværksætter” om, at hun ikke kan undvære en professionel samarbejdspartner, selvom hendes annoncebudget er minimalt.

Formålet med dette blogindlæg er at aflive myterne omkring Boost-funktionen og give dig en forståelse for, hvad du reelt går glip af ved at anvende den frem for Facebooks avancerede annonceværktøjer.

Til dig, der leder efter noget bestemt:

Hvad går Facebooks Boost-funktion ud på?

Siden Facebooks barndom har det været muligt at annoncere – altså, at betale Facebook for at vise indhold til brugere, som ellers ikke ville blive eksponeret for det.

Det var dog i mange år kompliceret at opsætte annoncer på platformen. I 2012 lancerede Facebook derfor funktionen “Boost”, som gjorde det muligt for administratorer af Facebooksider at annoncere et opslag ud til en bredere målgruppe blot ved at klikke på en knap og definere det budget, de ville købe visninger for.

Siden da er Boost-funktionen blevet smartere, og der er kommet flere muligheder, som tidligere var forbeholdt dem, der annoncerede via Power Editor / Annonceadministrator.

Men idéen er stadig den samme:

Boost-funktionen gør det nemt at annoncere et opslag ud til personer, som ellers ikke ville se det. That’s it!

For erhvervsdrivende er Boost-funktionen både en fordel og en ulempe. På den ene side har den gjort annoncering tilgængeligt for personer, som ikke har en særlig stor indsigt i, hvordan Facebooks annonceplatform fungerer. På den anden side kan man argumentere for, at disse personer måske ikke burde annoncere, da de som oftest også mangler en forståelse for, hvordan man kommunikerer på Facebook.

Jeg har gennem tiden – i min egen nyhedsstrøm – set alt for mange dårlige opslag, som tydeligvis er sponsoreret via Boost-funktionen. F.eks. så jeg for nyligt et opslag fra en fodboldklub, hvor teksten tydeligvis var henvendt til medlemmerne af klubben. Alligevel var det – via Boost-funktionen – annonceret ud til “Venner af fans” eller “Personer, som bor i Aarhus-området”, som ikke har en tilknytning til klubben.

Man kan ikke skyde skylden på Boost-knappen – ligesom man som oftest ikke kan give hammeren skylden for, at sømmene slås skævt i. Måske skulle personen, der svinger den, bare ikke have haft adgang til den i første omgang 🙂

Hvad sker der under motorhjelmen, når man booster et opslag?

Når du booster et opslag, oprettes der teknisk set en kampagne på din annoncekonto.

Kampagnen indeholder et annoncesæt, som er indstillet til den valgte målgruppe og et samlet budget på det beløb, du valgte i forbindelse med boost af opslaget.

I annoncesættet befinder der sig en enkelt annonce, som så er det opslag, du har boostet.

Hvad er forskellen på Boost, promovering og annoncering?

Jeg har mødt mange forretningsdrivende, som har en opfattelse af, at de ikke annoncerer, når de booster. Dette er ikke tilfældet.

Når man laver et opslag på sin Facebookside og smider penge efter det via Boost-funktionen, når det ud i nyhedsstrømmen til personer, som ellers ikke ville have set det.

I nyhedsstrømmen hos disse personer fremgår opslaget af denne grund som et Sponsoreret Opslag – fuldstændig som det ville gøre, hvis det var sponsoreret via Facebook Annonceadministrator.

Boost-funktionen er altså en simpel måde at annoncere på.

De fem myter omkring Facebook Boost

“Du får mindre for pengene, når du booster.”

Dette er ikke sandt.

Når du bruger Boost-funktion til at annoncere for et opslag, oprettes der teknisk set en kampagne på din annoncekonto. Der bydes på visninger hos målgruppen på samme vilkår, som hvis du havde opsat kampagnen i Annonceadministrator.

“Facebook skaffer dig stor rækkevidde frem for konverteringer.”

Dette er ikke sandt.

Det er korrekt, at der ikke optimeres til konverteringer (handlinger på dit website), når du benytter Boost-funktionen til at annoncere, men der optimeres heller ikke til rækkevidde, som mange bureauer påstår. I virkeligheden optimeres der til “interaktion”. Facebook benytter altså dit budget til at vise annoncen til de personer i målgruppen, der vil være tilbøjelige til at interagere (klikke på, like, kommentere, dele) med dit opslag.

“Du har ingen kontrol over, hvornår på døgnet din annonce vises.”

Dette er ikke helt sandt.

Når du opsætter en kampagne via Annonceadministrator, har du mulighed for at sætte dine annoncer til kun at blive vist inden for bestemte tidsrum. Det er relevant, hvis f.eks. målet med din kampagne er at få flere til at besøge din lokale forretning inden for dens åbningstider.

Men sandheden er, at det er de færreste virksomheder, som benytter sig af denne funktionalitet – også selvom de har muligheden i Annonceadministrator. Facebook sørger nemlig automatisk for at vise annoncerne på de tidspunkter, hvor de – ud fra deres milliarder af datapunkter – vil være mest tilbøjelige til at resultere i det, du har sat som målsætning for din kampagne – f.eks. interaktion, trafik eller konverteringer.

Og så lige en sidste ting: Du skal ikke være bange for, at dine annoncekroner brændes af på visninger midt om natten. Facebook kan af gode grunde ikke vise annoncer til personer, der ikke er online – og det er de færreste, der er online om natten.

“Du har ikke de samme muligheder for at definere din målgruppe.”

Dette er ikke sandt.

Det er korrekt, at du ikke kan definere din målgruppe særlig præcist inde i den boks, hvor du definerer indstillingerne for dit boost, men hvis du opsætter en konkret målgruppe via Business Manager på forhånd, kan du nemt vælge denne i forbindelse med, at du booster.  

“Boost reducerer opslagets organiske rækkevidde.”

Dette er ikke sandt.

Det er altid nemmest at skyde skylden på Facebooks grådighed, når man når ud til færre personer organisk, men der er intet belæg for, at Facebook reducerer den organiske synlighed for opslag på en Facebookside, når sidens ejer begynder at booste opslag.

Men…

Når du booster et opslag på din Facebookside ud til alle dine likes, når det ud til personer, som ikke nødvendigvis har interageret med din Facebookside længe. Måske kan de slet ikke huske, at de har liket den. Du kan også have valgt at booste dit opslag ud til “Venner af fans”, hvilket er en “kold” målgruppe, idet de fleste af modtagerne ikke har vist interesse for din Facebookside og dermed ikke nødvendigvis har interesse i dens opslag.

Hvis mange af dem, der modtager dit sponsorerede opslag, reagerer negativt på det – dvs. skjuler det eller markerer det som spam – ser Facebook det som et signal på, at folk ikke tager godt imod dit indhold, og det kan påvirke dine opslags organiske rækkevidde en smule.

Mit råd er, at du tænker over, hvem du annoncerer hvilke opslag ud til – så burde det ikke være et problem.

Ulemperne (de reelle) ved Facebook Boost

Nu, når myterne er aflivet, kan vi passende se på de reelle udfordringer og ulemper, der er, når man anvender Boost-funktionen til at annoncere på Facebook. Bemærk, at disse ændrer sig løbende. Boost-funktionen får nemlig flere og flere af de funktionaliteter, som man finder i Annonceadministrator.

Du går glip af visse annonceformater

Facebook tilbyder en lang række smarte annonceformater, herunder Samlingsannoncer og Lead-annoncer. Du kan se en komplet oversigt her: Facebooks annonceformater.
Det er langt fra alle, du kan anvende, når du bruger Boost-funktionen – især ikke de nyeste.

Du kan kun vælge én målgruppe

Annoncerer du et opslag ud via Boost-funktionen, kan du kun vælge én målgruppe. Hvis det er fint for dig, er det selvfølgelig ikke en ulempe, men havde du til sammenligning opsat en kampagne i Annonceadministrator, ville du kunne annoncere opslaget ud til flere forskellige målgrupper ved at oprette flere annoncesæt i kampagnen.

Du kan kun optimere til bestemte målsætninger

Når du booster på Facebook, har du meget begrænsede valgmuligheder, når det kommer til at sætte kampagnens målsætninger. Bruger du en video i opslaget, er målsætningen automatisk Videovisninger, og ellers vil Facebook som udgangspunkt optimere til Interaktion eller Beskeder.

Men hvad nu, hvis du egentlig er interesseret i at få flest mulige nyhedsbrevsmodtagere eller salg på din webshop for dine annoncekroner? I så fald har du brug for målsætningerne Lead-generering eller Konverteringer – og dem kan du ikke vælge i forbindelse med Boost.

Du kan se en oversigt over de forskellige målsætninger her: Facebooks målsætninger for annoncering

Det er dog i dag muligt at vælge målsætninger såsom Videovisninger (hvis dit opslag indeholder en video) og Trafik (hvis dit opslag indeholder et link). Man er altså ikke længere begrænset til Interaktions-målsætningen.

Du kan ikke sætte en budgrænse

Når du opsætter en kampagne via Annonceadministrator, kan du sætte et maks. for, hvor meget du vil betale for f.eks. et klik, et lead eller en konvertering. Sætter du dit maksbud for et klik til 3 kr., vil Facebook bruge af dit budget, så længe kliksene kan skaffes til 3 kr., og ellers vil annoncerne stoppe med at blive leveret. Denne budmekanisme kan være relevant at anvende for flere typer af kampagner – og den findes altså endnu ikke i Boost-funktionen.

Du kan ikke splitteste mellem varianter af annoncer

Når du opsætter en kampagne i Annonceadministrator, kan du under hvert annoncesæt oprette flere forskellige annoncer – eller flere versioner af én annonce. Facebook sørger så automatisk for at vise den version, som skaber de bedste resultater – ud fra den målsætning, du har defineret.

Med Boost-funktionen har du ikke denne mulighed. Annoncens indhold vil altid være det opslag, du har lavet – det er hele idéen 🙂

Rod i din annoncekonto

Hver gang du bruger Boost-funktionen til at annoncere for et opslag, oprettes der en ny kampagne på din annoncekonto. Over tid vil der være flere hundrede kampagner, som det ikke er til at finde hoved eller hale i – og det bliver du træt af.

Bruger du i stedet Annonceadministrator til at annoncere, kan du lave én kampagne ved navn “Boost af opslag” og så lave et annoncesæt for hvert opslag, du ønsker at annoncere ud. På den måde holdes det hele under samme kampagne – og du kan nemmere lave en overskuelig rapport med henblik på at evaluere på resultaterne.

Her er et eksempel på en annoncekonto, hvor Boost-funktionen har resulteret i hundredevis af kampagner:

(kampagnerne er sløret af hensyn til annoncekontoens ejer)

Her er et eksempel på en annoncekonto, hvor alt holdes under syv forskellige kampagner:

(kampagnerne er sløret af hensyn til annoncekontoens ejer)

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at bureauerne – i jagten på flere kunder – har forsøgt at male et skræmmebillede af Boost-funktionen.

Ja, der er en række ulemper ved Boost herunder, at man ikke kan anvende alle de målsætninger og annonceformer, som de mere avancerede annonceværktøjer tilbyder. Splittesting mellem annoncevarianter og budgivning er også funktionaliteter, man går glip af.

Men hvis du blot ønsker at få flere til at interagere med dine opslag, klikke sig videre til dit website eller se en video, du har lagt op – så behøver du ikke mere end Boost-funktionen.

Keep it simpel!

Når du så er klar til at annoncere mere professionelt og vil udnytte alle de muligheder, Facebook annonceplatform tilbyder, så bør du naturligvis skifte den ud med de mere avancerede annonceværktøjer.

Facebook Boost F.A.Q

Hvorfor boostes mit Facebookopslag på Instagram?

Jeg fik forleden en henvendelse fra en virksomhedsejer, som oplevede, at det var hans private Instagramprofil, der var afsender, når han annoncerede et opslag fra sin Facebook-side ud på Instagram. Hvis du oplever det samme, skal du besøge din Facebookside, klikke på Indstillinger, klikke på Instagram og indstille virksomhedens Instagramprofil som afsender i stedet.

Hvad er forskellen på Boost og en annonce?
“Boost” er blot funktionen, som du bruger til at lave en annonce for et eksisterende opslag på Facebook. At “booste” og “annoncere” er altså det samme.

Hvorfor trækkes pengene fra min tidligere arbejdsplads’ kreditkort?
I bunden af boksen – som åbner sig, når du klikker på Boost-knappen – kan du se, hvilken annoncekonto, du booster fra – herunder det kreditkort, som pengene trækkes fra. Hvis du oplever, at pengene trækkes fra en forkert konto, skal du skifte det her.

Hvor ser jeg resultaterne af mit boost?
Du ser resultaterne af din Boost-kampagne i Annonceadministrator, som du tilgår via https://facebook.com/ads/manage.

Hvad koster det at booste?
Du kan bruge helt ned til 5 kr. på at booste et opslag. Jo flere penge, du booster for, jo flere visninger får du på Facebook (og Instagram). Du kan altid starte med at booste for et mindre beløb – og så tilføje et større beløb i “anden omgang”.

Hvor lang tid skal et opslag leve, før man booster det?
Der er ikke som sådan nogen regel for dette, men det skader bestemt ikke at vente et par timer med at booste et opslag. På den måde får det lov at “leve lidt” og få noget socialt interaktion, inden det annonceres ud til personer, som ellers ikke ville engagere sig i det.

Hvorfor kan jeg ikke booste et opslag på Facebook?
Det vil du typisk få svar på, hvis du holder musen over Boost-knappen. Der er visse opslagstyper (f.eks. Noter), som ikke kan boostes – og ellers kan det være, fordi kreditkortet på din annoncekonto er blevet afvist.

Hvordan booster man en begivenhed på Facebook?
Inde på selve begivenheden har du mulighed for at booste den. Når du booster en begivenhed, oprettes der en kampagne med målsætningen “Begivenhedssvar”, og Facebook vil vise annoncen til dem i din målgruppe, der vil være mest tilbøjelige til at vise interesse for begivenheden.